Началникът на Седмо РУП: Алкохолът е враг №1 на студентите
Началникът на Седмо РУП: Алкохолът е враг №1 на студентите / снимка: БГНЕС, архив
Началникът на Седмо РУП: Алкохолът е враг №1 на студентите
56237
Началникът на Седмо РУП: Алкохолът е враг №1 на студентите
  • Началникът на Седмо РУП: Алкохолът е враг №1 на студентите

Алкохолът е най-големият проблем в Студентски град. Липсата на самоконтрол също. Студентите са пълнолетни хора, които сами решават дали са напиват или избиват. Това заяви в интервю за Дарик началникът на Седмо РУП комисар Ани Петрова. Комисар Петрова посъветва студентите да да „наблегната над учебниците , а не над „забавленията":

Безопасно ли е да се живее в Студентски град?

Зависи как ще го погледнете. Мисля, че е крайно време да започнем да говорим за Студентски град, защото това всъщност е реалността, като за квартал на София, а не като някакъв кампус. Всички разбрахме, че кампус няма. Там по нищо не се различават извършените престъпления, нито констатираните нередности. Контролните функции не би трябвало да са само мое и на моите служители задължение, а би трябвало да ги имат и хората, които всъщност са определили реда в тези общежития, защото редът в общежитията се определя от висшето учебно заведение, не го определяме ние. Ние можем да контролираме доколко си изпълняват задълженията охранителите и доколко се спазва този вътрешен ред.

Доколко си изпълняват задълженията охранителите?

Доколкото знам висшите учебни заведения взеха мерки редът в общежитията да бъде строг, обърнато е внимание на охранителите как и при какви ситуации да реагират. Като започне новата учебна година, тогава ще мога да кажа.

Снощи бяхме в Студентски град, там нещата не се променят - нощният живот, полят с алкохол, тече с пълна пара.

Факт е, че като затвориха дискотека „33", доколкото си спомням тя е на УНСС, нищо не се промени. Затварянето на едно заведение просто преориентира младите хора към другите заведения. Затварянето на заведения не е в моята компетенция.

Миналата седмица имаше инцидент, при който загина 20-годишно момиче. Докато ваши колеги работеха на мястото на инцидента в общежитие №8, провеждаха няколко часа разпити, студенти се разхождаха с алкохол в ръка, влизаха, излизаха от общежитията, говорим за малките часове на нощта, а охраната си записваше избирателно посетителите.

Нямам обяснение защо охранителите не са си вършили работата. Ще проверя какво се случва, но си дайте сметка, че няма как във всяко общежитие да държа полицай, който да контролира охранителя. Ние правим проверки, но не винаги в момента на проверката има нарушение. Чисто физически няма как постоянно да държа хора там, които да следят как си вършат работата.

Все още ли има само един патрул, който дежури в Студентски град?

Когато има празници, когато се предполага, че ще има повече струпване на хора, имаме повече служители, включително и цивилни, не само униформени и не само патрули, но през останалото време няма как да сложа повече патрули там. Няма как и да им сложа една телена мрежа, за да не влизат в заведенията.

Ако има по-малко заведения, дали нощният живот, алкохолът, агресията ще спрат?

Не, просто ще има повече посетители в този по-малък брой заведения. Аз съм влизала в заведенията, трябва да кажа, че има нощи, в които няма къде да стъпи човек. И както е затворена дискотеката, така има отворени четири нови кафенета, които също продават алкохол. Аз съм мислила и върху един друг въпрос: Добре, ако затворим заведенията, трябва още повече да се затегне редът в общежитията, защото се предполага, че на който не му се ходи до центъра, за да пие в дискотека, той ако реши, може да се напие в общежитието, ако не спазва стриктно редът. Това са пълнолетни хора, те трябва да си държат сметка за тяхното поведение.

Студентите казват, че много им харесва животът в Студентски град, обаче се притесняват за сигурността си, не се чувстват на безопасно място. Вие казвате те да ви предложат какви мерки да вземете.

Защо не се чувстват на безопасно място? Може ли да ми отговори някой? И какво значи, че не се чувстват защитени? Нали самите те, студентите, се напиват, сбиват и убиват. Аз как да ги защитя един от друг, нали това са самите те? Това не са странични хора. Всички инциденти са вследствие на пререкания и напрежение между самите студенти. Този, който сега казва, че не е защитен, е този, който утре ще се напие, ще удари приятелчето си. Алкохолът е враг №1 на студентите. Там има много добри, много разбрани, възпитани деца, но като пийнат малко повече започват да създават проблеми. Не трябва да чакат някой да ги пази. Нито можем да им наливаме алкохол, нито можем да ги спираме да пият.

Липсата на контрол и санкции ли са основните фактори за случващото се там?

Според мен е по-скоро липсата на лична отговорност.

Не са дисциплинирани студентите?

До такъв извод стигам. Употребата на алкохол си е лично решение. Количеството употребен алкохол - също. А във всички случаи проблемът е злоупотребата с алкохол. Аз как да контролирам дали ще изпие една чаша или три чаши?

Кой според Вас трябва да ги контролира да не пият и да не излизат по дискотеките?

Един вечерен час, който евентуално ще бъде не само нарушаване на техните права, защото всеки, който има някакви ограничения, решава, че му се нарушават правата. По-скоро това трябва да е изискване за пребиваване в общежитието. И който не е съгласен с тези условия, може да отиде на свободна квартира. Друг е въпросът, че тези дискотеки се посещават и от лица, които не са студенти. Как да им ограничим времето, в което да пребивават в дискотеките? В същото време няма как да ограничим работното време на дискотеките. Да не говорим, че там има вечери, в които има някакви промоции - за минимална сума можеш да пиеш колкото ти душа иска. Как да го контролираме? Малко повече отговорност трябва да имат и те.

Преди време казахте, че полицията е предложила да има паник-бутони и видеонаблюдение, както и засилена охрана. Вие го предложихте, обаче някой чу ли ви?

По отношение на паник-бутоните нищо не се е случило, за видеонаблюдението по улиците - също. Случва се поетапно в общежитията за видеонаблюдение от самите общежития, но това е свързано с финансов ресурс, няма как да стане изведнъж във всички общежития.