Предвиждат градинка и място за отдих до Западната порта на антична Сердика
Предвиждат градинка и място за отдих до Западната порта на антична Сердика / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предвиждат градинка и място за отдих до "Западната порта" на антична Сердика
56233
Предвиждат градинка и място за отдих до "Западната порта" на антична Сердика
  • Предвиждат градинка и място за отдих до "Западната порта" на антична Сердика

До две години софиянци ще се радват на градина с експонирана археология на мястото на "Западната порта" на антична Сердика, съобщават от столичната община. Комплексът се намира в близост до бул. "Тодор Александров" и ул. "Вашингтон" в идеалния център на града. На мястото за отдих е предвидено и построяването на малка камерна сцена за културни събития.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова вече е изготвен проектът за градинката, в която ще се впише археологическото богатство. За момента се търси финансиране, като необходимата сума за превръщането на зоната с разкопки в туристическа атракция възлиза приблизително на 1 млн. лв.

Днес започва поредният етап от разкриването на "Западната порта". Разкопките ще продължат 2 месеца, а финансирането им ще бъде осигурено по столичната програма "Култура" по приоритет Културноисторическо наследство, подчерта Йорданка Фандъкова.

"Около 90 000 лв. е стойността на проекта. Това ще бъде, сигурна съм, в следващите години едно от новите, любими, знакови места в София", каза още кметът на столицата.

Въпросното културно-историческо наследство е изградено още през трети век, разказа Андрей Аладжов от Археологическия институт на Българската академия на науките. "Тук на място се намира надпис, на който пише, че божествените императори Марк Аврелий и Каракала са дали каменната стена на Сердика. Тази година се надяваме да разкрием цялото трасе в този участък на крепостната стена - една триъгълна кула и може би ще открием голямата загадка кога Сердика се разширява, което за нас е основен научен въпрос", допълни Аладжов.

Различните собственици на имота проявили разбиране към предстоящите действия, които ще бъдат предприети с обекта, с което улеснили процеса по тях, подчерта заместник-кметът на общината с ресор "Култура" Тодор Чобанов: "Идеята ни е това прекрасно място, което през годините е било занемарено, да го отвоюваме и да го трансформираме в много приятна зона за отдих, за малки културни събития, за разходки".

Чобанов допълни, че не е изключено да се потърсят начини и за изграждането на връзка между туристическата атракция и входа за метростанция "Сердика".