От новата учебна година всеки ученик с портфолио, подобно на дневник
От новата учебна година всеки ученик с портфолио, подобно на дневник / Sofia Photo Agency, архив
От новата учебна година ще се изисква всеки ученик да има портфолио, подобно на дневник
56229
От новата учебна година ще се изисква всеки ученик да има портфолио, подобно на дневник
  • От новата учебна година ще се изисква всеки ученик да има портфолио, подобно на дневник

На този етап няма да се налагат глоби на родителите, които не са записали децата си на предучилищна. Това съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова при представянето на нововъведенията в предучилищното и училищното образование през новата учебна година.

От началото на новата учебна година всички ученици ще разполагат със собствено портфолио, което ще съдържа цялата информация за текущите оценки, поведението и индивидуалните задачи на ученика, като от министерството определиха това като една от най-важните промени. Предвиждат се още промени и във външното оценяване за учениците от 4-ти и 7-ми клас. С 224 лева ще бъде увеличена издръжката за предучилищното образование на едно дете.

880 нови места в детските градини и яслите е осигурила Столичната община в началото на тази година. 33 пък са групите за 5-годишните деца в общо 28 училища в София. Заместник-министър Дамянова бе категорична, че няма да има промяна във формата на обучение на 5-годишните деца, като за всички ще бъдат осигурени места за предучилищна подготовка. По думите й обхватът на 5-годишните е скочил с 20% за последната година в 66 на 100 от общините. Най-добри резултати са постигнати в Бургас, където 97% от децата на тази възраст са настанени в детски градини. До края на годината се очаква да бъдат открити още четири детски градини и да започне строежът на нови шест. Като най-важното нововъведение за предстоящата учебна година, заместник-министър Дамянова изтъкна създаването на портфолио на всеки ученик, в което да бъдат включени текущите му оценки, бележките за поведение и резултатите от индивидуалните му задачи.

Предстои да бъдат направени промени във външното оценяване на четвъртокласниците. Ще бъде намален броят въпросите по математика. Към изпита ще бъдат включени още диктовка и работа върху художествен текст. В изпитите за външно оценяване на седмокласниците ще бъдат включени отворени въпроси по всички предмети. Промяна в Държавните зрелостни изпити засега не се предвижда, категорични са от министерството.

От ведомството изготвят рамкови учебни програми за децата със специални нужди, както и помагала за учителите, улесняващи работата им с деца в затруднено положение.