Мохамед Морси към Башар Асад: Оттегли се, преди да е станало твърде късно
Мохамед Морси към Башар Асад: Оттегли се, преди да е станало твърде късно / снимка: Reuters, архив

Египетският президент Мохамед Морси посъветва сирийския си колега Башар Асад да си извлече поуки от "най-близката история" и да се оттегли от властта, преди да е станало твърде късно, предаде Асошиейтед прес. Морси каза това в реч пред външните министри на Арабската лига в Кайро.

Според АП под "най-близка история" Морси има предвид съдбата на авторитарните режими в Тунис, Либия, Египет и Йемен, които бяха свалени от въстанията на Арабската пролет.

"Настъпи време за промяна. Няма да се задържиш още дълго (на власт)," заяви Морси, цитиран от ДПА. "Сирийският народ взе решението. Няма повече място за протакане, отлагане и губене на време."

Египетският президент освен това съобщи, че регионалната контактна група, създадена по инициатива на Кайро и включваща Иран, Саудитска Арабия, Турция и Египет, ще се срещне за обсъждане на сирийския конфликт, предаде Ройтерс. Морси не съобщи повече подробности за срещата на "квартета", предава БТА.

Според ИТАР-ТАСС Морси категорично е отхвърлил възможността за чужда военна намеса в Сирия. По думите му египетската страна подкрепя усилията на арабските страни от Залива за уреждане на конфликта.