Засилват контрола на автосервизи и пунктове за отпадъци
Засилват контрола на автосервизи и пунктове за отпадъци / archiv.DarikNews

Във връзка със зачестили сигнали за нерегламентирано изгаряне на излезли от употреба гуми, Регионалната инспекция по околната среда и водите - Плевен организира среща с представители на Община Плевен, Областна дирекция на МВР-Плевен и ОУ на ПБЗН - Плевен. Целта на срещата беше координиране действията на всички отговорни институции, при констатирано нерегламентирано горене на гуми.

На проведената среща се взе решение, РИОСВ - Плевен да засили контрола над автосервизите и автокъщите, които са един от основните източници на стари гуми, както и над пунктовете за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, които приемат металните отпадъци от горенето на гуми.

При проверките, експертите от направление "Управление на отпадъците" в РИОСВ - Плевен ще проверяват местата, на които се съхраняват гумите, воденето на отчетност за образуваните стари гуми и за наличие на договори с фирми, притежаващи разрешение за екологосъобразното им третиране.

В пунктовете за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, ще се изискват декларации за произход на предаваните метални отпадъци.
Община Плевен, Областна дирекция на МВР-Плевен и ОУ на ПБЗН - Плевен, ще съдействат при изпълнението на поставените цели.

При констатиране на нарушения ще се налагат санкции в размер от 2 000 до 20 000 лв.