Строителството на околовръстния път на Кърджали започва най-рано през 2014 година
Строителството на околовръстния път на Кърджали започва най-рано през 2014 година / netinfo

Най-рано през 2014 година може да започне строителството на околовръстния път на Кърджали, когато започва и следващия програмен период за ЕС 2014-2020 година, съобщи на брифинг областният управител Иванка Таушанова. По-ранната му реализация е невъзможна, тъй като текат процедури, които отнемат време, а и за настоящия период няма предвидени средства,  уточни тя.

В момента се изготвя доклад за ОВОС за пътното съоръжение, който се очаква да бъде завършен до края на тази годна. Едва тогава ще се премине към изготвянето на парцелиран план, технически проект и ще стартират обезщетенията за отчуждените имоти по трасето.

Имаме обещанието в началото на следващия програмен период 2014-2020 година това да бъде един от първите проекти по оперативна програма „Транспорт", каза Таушанова. По думите й той ще бъде много скъп със своите виадукти, тунел, насипни и изкопни работи и не е било възможно с икономии да се започне изпълнението му.

Околъвръстният път на Кърджали е от изключително значение за града и жителите му, тъй като при предстоящото отваряне на прохода Маказа целия автомобилен поток, който се очаква да нарасне многократно, ще преминава през един от централните булеварди на областния център, което създава опасност за нарушаване на инфраструктурата му като цяло.