Полицията иска вечерен час в Студентски град
Полицията иска вечерен час в Студентски град / снимка: БГНЕС, архив
Началникът на Седмо РУП: Как да защитя студентите един от друг?
56225
Началникът на Седмо РУП: Как да защитя студентите един от друг?
  • Началникът на Седмо РУП: Как да защитя студентите един от друг?

Алкохолът е най-големият проблем в Студентски град. Липсата на самоконтрол също. Студентите са пълнолетни хора, които сами решават дали са напиват или избиват. Това коментира пред Дарик началникът на Седмо районно управление комисар Ани Петрова. Тя обясни, че все още няма поставени паник-бутони и видеонаблюдение, каквото беше предложението на полицията.

Студентите казват, че много им харесва животът в Студентски град, но се притесняват за сигурността си. Това твърдение комисар Петрова коментира така: „Защо не се чувстват на безопасно място, да ми отговори някой. И какво значи „не се чувстват защитени"? Нали самите тези студенти се напиват, бият и убиват. Аз как да ги защитя един от друг, нали това са самите те?! Това не са странични хора. Всички инциденти са вследствие на пререкания и напрежение между самите студенти. Този, който сега казва, че не е защитен, е този, който утре ще се напие, ще удари приятелчето си. Алкохолът е враг номер едно там. Деца, които са много читави, хубави, разбрани, възпитани, като пийнат малко повече започват да създават проблеми".

Попитана кой трябва да контролира студентите да не пият и да не излизат на дискотеки нощем, тя отвърна: „Един вечерен час, който евентуално ще бъде не с цел нарушаване на техните права (защото всеки като има някакво ограничение, решава, че му се нарушават правата), а по-скоро ще е изискване за пребиваване в общежитие".

„Това, че в момента няма студенти, не значи, че няма хулигански прояви, сбивания и проблеми на територията на Студентски град. За щастие обаче няма фатален край", коментира още началникът на Седмо районно управление на полицията.

През юли почина 24-годишният Борис Киряков бе пребит заедно с брат си в нощта срещу 29 юни пред дискотеката в Зимния дворец в Студентски град. Това е поредният инцидент в Студентски град след жестокото убийство на 21-годишния студент Стоян Балтов на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия".

Четирима младежи бяха пребити от непознати, отново на излизане от популярна дискотека в Студентски град, а през февруари тази година 19-годишният студент от УНСС Марио Данчев почина, след като съквартирантът му го намушка с нож в стаята им в общежитието.