Визитата на Хилари Клинтън в Китай завърши без пробив
Визитата на Хилари Клинтън в Китай завърши без пробив / снимка: Reuters

Разговорите между държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и китайските лидери не успяха да намалят различията по сирийската криза и как да бъдат решени китайските териториални спорове с някои държави в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън, която се срещна с президента Ху Цзинтао и с външния министър Ян Цзечъ, иска Китай да престане да подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад и да прояви повече гъвкавост по териториалните спорове, за да се намали напрежението в богатото на петрол Южнокитайско море.

Но изявленията на Клинтън и на Ян показаха, че двете страни продължават да са на различно мнение и по двата въпроса, макар че бе заявено, че има воля заедно да продължават да работят за решаването им.

На пресконференция след срещата си с Клинтън китайският външен министър заяви, че Китай е за "политически преход" в Сирия, за да спре проливането на кръв в продължаващия вече година и половина бунт. Ян още веднъж подчерта, че Пекин е против чужда военна намеса за уреждане на конфликта, предаде Ройтерс. Той не уточни обаче какво има предвид, когато говори за преход в Сирия. Русия също е декларирала, че е за политически преход в Сирия.

Смятаме, че решението трябва да дойде от "народа на Сирия" и да отразява неговите желания. "То не бива да бъде налагано отвън", заяви Ян, цитиран от Ройтерс. Китайският министър подчерта, че по въпроса за Сирия Пекин "не е пристрастен нито към отделна личност, нито към някоя страна в конфликта".

Клинтън призна, че не е тайна, че САЩ са разочаровани от позициите на Китай и на Русия за Сирия и подчерта, че най-добрият начин на действие продължава да е свързан с категорични действия от страна на Съвета за сигурност на ООН, предава БТА. САЩ ще продължат да работят с държави, които имат сходни позиции спрямо Сирия, за да планират какво ще се случи, когато един ден Асад напусне властта, каза Клинтън. "Ние сме убедени, че той ще си отиде", подчерта тя.

В Пекин Клинтън трябваше да се срещне и с вицепрезидента Си Цзинпин, който тази година ще застане начело на държавата, но срещата бе отменена, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на представител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен. Китайската страна е обяснила, че са възникнали неочаквани промени в програмата на Си. Без обяснения е била отменена и среща на Си с премиера на Сингапур Ли Сян Лун, който е на посещение в Пекин.