7 деца загинаха при бомбардировка в сирийския град Алепо
7 деца загинаха при бомбардировка в сирийския град Алепо / снимка: Reuters

Близо 20 души, сред които 7 деца, намериха смъртта си преди разсъмване при бомбардировки над въстанически квартали в Алепо - втория по големина град в Сирия, където вече над месец продължават ожесточени битки. Това съобщи сирийска неправителствена организация, предаде Франс прес.

Девет души, включително 7 деца, загинаха при въздушни удари в кварталите "Мардже" и "Ханано". Има много ранени и някои са в тежко състояние, посочва Сирийският център за наблюдение на човешките права, изброявайки пострадалите, предава БТА. Десет цивилни са убити при бомбардировка в квартал "Бустан ал Баша".

Новият посредник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими отбеляза "ужасяващия" брой жертви в страната и отправи молба "международната общност да подкрепи" мисията му.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права от началото на въстанието срещу режима през март 2011 г. в конфликта са загинали над 26 000 души, допълва АФП.

Междувременно сирийските бунтовници заявиха, че са свалили изтребител в Северна Сирия като част от усилията им да отслабят въздушната мощ на армията, предаде Ройтерс.

Опозиционни бойци в провинция Идлиб казаха, че са свалили самолета с картечен огън, докато той излитал от военновъздушната база Абу Тхухур. Информацията не може да бъде проверена, тъй като достъпът на чужди медии в Сирия е ограничен. Това е вторият изтребител, за който бунтовниците твърдят, че е бил свален от тях. За предишния беше съобщено, че е бил свален в източната провинция Дейр аз Зур.

Държавните новинарски канали заявиха, че самолетът, паднал в Дей аз Зур, се е разбил в резултат на технически проблеми. Засега те не са реагирали на изявлението на бунтовниците за сваления изтребител в Идлиб. На видеозапис, разпространен от Бригадата на мъчениците в Сирия, се виждат бойци, които позират край горящи отломки от боядисан в камуфлажни цветове самолет и разглеждат окървавен труп, явно на пилота, оплетен в парашут.