Чакаме на опашка средно пет минути, най-много в пощата и за билет за влака
Чакаме на опашка средно пет минути, най-много в пощата и за билет за влака / снимка: Impact Press Group, архив
Чакаме на опашка средно пет минути, най-много в пощата и за билет за влака
56206
Чакаме на опашка средно пет минути, най-много в пощата и за билет за влака
  • Чакаме на опашка средно пет минути, най-много в пощата и за билет за влака

Българинът чака средно пет минути на опашка. Това стана ясно след направено проучване в страните от Европа за изчакване на опашките по различни обекти. Оказва се, че хората чакат най-много пред пощите, билетните каси на жп гарите и банките, а най-малко пред кварталните магазини и магазините за дрехи. Проучването, направено между 24 страни от Европа, показва , че България е на девето място по изчакване, а водещите страни са Русия, Италия и Гърция. Според данните повечето клиенти изглеждат примирени с реденето на опашка, но един от трима изразява недоволство от това.

Опашките за изчакване на различните обекти в България се състоят средно от 2 човека, като това поставя страната ни на едно добро ниво на фона на другите страни от Европа, заяви главният изследовател по проекта Юлияна Горанова.

„Ако в страната, в която най-много се чака на опашка – Русия, е отчетено повече от 20 минути изчакване на опашки средно, в България се чака четири минути и четиридесет и девет секунди, което е значително по-малко и е под средното ниво, отчетено за всички 24 страни", каза тя.

По време на проучването хората са били запитани и за качеството на обслужването след чакане от страна на служителите. Най-мили са служителете в магазините за дрехи и заведенията за бързо хранене, най-често те са се усмихвали и поздравявали и съответно извинявали за чакането. Най-рядко се е усмихвал персоналът в пощите, където се е чакало най-дълго и броят на клиентите е бил най-голям.

Оказва се, че едва 8 процента от българските клиенти са изразили неудовлетвореност от чакането, докато в Русия техният процент е 75 на сто.