Руски туристи на Чери тур, тепърва идващи у нас, ще плащат повторно почивката си
Руски туристи на Чери тур, тепърва идващи у нас, ще плащат повторно почивката си / снимка: БГНЕС, aрхив

Туристите на фалиралия руски оператор „Чери тур", които все още не са тръгнали от Русия, трябва да си платят втори път почивките, за да дойдат в България. Това заяви зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов. По думите му туристите, които вече са у нас, няма да плащат втори път. Маринов допълни, че през сезона е имало и подобен проблем с полски туристи, но тогава никой не е разбрал, включително и самите туристи.

По думите му въпросът е и в системата на работа между българските и руските туроператори. „Това си е практика, тя не може да бъде регулирана по законов или друг начин. В основната част от случаите даденият туроператор прави един аванс и след като групите си заминат, се прави следващото плащане. И това също е проблем и за хотелиерите, защото ако изплащащият туроператор не се разплати с тях, трябва да се премине по съдебен ред", каза Маринов. Според него вероятно едно от решенията, което много голяма част от клиентите вече правят е да се иска поне 50 процента авансово от сумата за настаняването на туристите преди заминаването и останалото. „Дали ще фалират други туроператори, ще видим", каза Маринов.

Зам.-министърът отказа да коментира какви са задълженията на руски туроператори към българските им партньори и дали евентуално може да има последващи фалити.

Зам.-министър Иво Маринов допълни, че очаква тази година постъпленията от туристическия данък да са „като миналата". В момента се работи по законови промени, с които да се избегне невписването на туристи в регистрите. Маринов припомни, че със свое решение Конституционният съд отмени правилото данъкът да се начислява върху минимум 30 на сто заетост от легловата база, което бе въведено през април миналата година, заменяйки принципа на плащане за реализирани нощувки. Заместник-министърът с ресор туризъм обясни, че с трансформацията на таксата в данък почти навсякъде са били намалени ставките. По отношение на събираемостта той е категоричен много голяма в това отношение е отговорността на общинските администрации.