Деветима полицаи бяха ранени при сблъсъци в Северна Ирландия
Деветима полицаи бяха ранени при сблъсъци в Северна Ирландия / снимка: БГНЕС, архив

Полицията в Северна Ирландия стреля с гумени куршуми и използва водни оръдия, срещу участниците в сблъсъци между католици и протестанти в северната част на Белфаст, предаде Ройтерс.

Полицията била принудена да предприеме тези мерки след като участници в размириците започнали да хвърлят „коктейли Молотов”, фойерверки, тухли и камъни по полицаите, които се опитвали да разделят биещи се представители на двете общности. При безредиците са били ранени деветима полицаи.

Размириците избухнаха след като група ирландски католици преминали през район, в който преди време на протестантите бе забранено да организират паради и демонстрации, посочва Ройтерс. В неделя при размириците пострадаха най-малко 47 служители на реда, допълва БТА.

Въоръженото насилие между двете религиозни общности в Северна Ирландия, продължило с различна интензивност близо три десетилетия, бе на практика прекратено с подписването на споразумение за примирие през 1998 г., посочва Ройтерс. Белфаст обаче продължава да бъде разделен на райони, населени предимно с представители на едната или другата общност. През лятото протестантите по традиция организират паради, които католиците - привърженици на идеята Северна Ирландия да се присъедини към Ирландия - смятат за открита провокация срещу тях.