Максимално наказание за 15-годишен убил момиче заради коментари във Facebook
Максимално наказание за 15-годишен убил момиче заради коментари във Facebook / снимка: sxc.hu

15-годишен холандец беше осъден на една година затвор и на три години в психиатрична клиника, защото намушкал до смърт своя връстничка след нейни коментари в социалната мрежа Facebook, предаде АФП. Младежът получи максималната присъда за малолетни в Холандия.

„Съдът смята, че обвиняемият предумишлено е убил Уинси”, посочи съдът в Арнхем, в източната част на Холандия. „Той нарочно е намушкал във врата и в лицето момичето, за да го убие”, допълва съдът.

Младежът, чието име е Инхуа, е намушкал Уинси на 14 януари на входа на къщата, в която тя живеела със семейството си. Момичето починало пет дни по-късно в местна болница, припомня БТА. Разследването показа, че Уинси се е скарала с друго момиче, 16-годишната Поли, във Facebook. Тогава приятелят на Поли се свързал пак чрез социалната мрежа с Инхуа, за да убие той Уинси.

Освен за убийството на момичето, младежът беше признат за виновен и по обвинение в опит за убийство на бащата на Уинси, когото намушкал в лицето, когато последният се опитвал да защити дъщеря си. Според свидетели младежът е взел 150 евро, за да извърши убийството.