Заплатите в силовите структури може да скочат с 12%, прогнозира Дянков
Заплатите в силовите структури може да скочат с 12%, прогнозира Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Увеличение на заплатите в силовите министерства и структури може да има само, ако поетапно техните допълнителни преференции като почивни дни и заплати при пенсиониране се изравнят с тези на другите държавни служители. Това каза в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков по време на откриването на форума
„Национални есенни изложби - Пловдив 2012”.

Ако това стане, сме изчислили, че средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция „Национална сигурност” може да има увеличение с до 12%, обясни Дянков. По думите му тази сутрин е изпратено писмо до администрациите с това предложение. Някои от синдикатите поискаха увеличение на заплатите в МВР с 25 на сто, но това няма да стане със сигурност, допълни министърът.

Вече е взето решение да бъдат увеличени заплатите на учителите, съобщи Симеон Дянков. От финансовото министерство са изчислили, че за тази цел от следващия бюджет ще бъдат отделени допълнително между 70-80 млн. лева, уточнява БТА. Увеличение определено ще има, но аз бих предпочел и това е работа на образователното министерство, да предложи точно по какъв начин да стане това, за да не е с уравниловката по 30 лева на всички, каза Дянков.

Според него трябва да се вземе предвид кой колко стаж има и къде работи. След три седмици, когато в Министерски съвет ще влезем в бюджетна процедура, ще знаем какво ще е предложението на Министерството на образованието, каза още Дянков.