ЕНП започна национална информационна кампания срещу проекта „Белене”
ЕНП започна национална информационна кампания срещу проекта „Белене” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ЕНП започва национална информационна кампания „Не на проекта „Белене”, не на ограбването на България”. Това обяви лидерът на ЕНП Мария Капон.

От партията припомниха, че има мащабна подписка за насрочване на референдум, но според тях обаче става дума за гигантска манипулация, в която на обществото се предлагат част от аргументите, отбрани истини и неистини, „които целят да се формира фалшив патриотизъм на основата на един грабителски проект”.

Смятаме, че е важно, особено предвид на евентуален референдум, обществото да чуе обективната истина, преди да е станало твърде късно и преди да са подведени много хора, заявиха от партията. Това е и причината ЕНП да започне информационната кампания.

За всички трябва да е ясно, че този проект е погълнал повече от 1 млрд. лева, срещу което не сме получили нищо, се посочва в позиция на партията. За изминалите седем години не се намери нито един лековерен инвеститор, който да даде повече от 20 млрд. лева за този проект и затова желанието на мераклиите да има „Белене” е да ни накарат ние да платим тази цена през джоба на държавата, т.е. през джоба на всеки един от нас, отбелязаха от партията, посочва БТА.

ЕНП започна национална информационна кампания срещу проекта Белене
netinfo


Според ЕНП ни се предлага ток, който ще е 4-5 пъти по-скъп от този от АЕЦ „Козлодуй”. Това е солидна гаранция, че всички цени на потребителските стоки ще тръгнат нагоре, предупреждават от партията. Посочва се, че на България се предлага един референдум, който да прехвърли отговорността върху гражданите за една минута да решат въпрос, който политиците отказват да решат в продължение на повече от 30 години. При днешното финансово състояние на България, подобен разход от над 20 млрд. лева, по оптимистичната оценка на HSBC, ще ни доведе до трета финансова национална катастрофа, опасяват се от ЕНП.

От ЕНП се обърнаха към всички отговорни партии, основно от  център-дясното политическо пространство, и към всички граждански организации, за да обединят усилията си в кампания срещу този проект.