ВИДЕО: Арсенал избухна в лицето на Ливърпул и прекъсна головата суша
ВИДЕО: Арсенал избухна в лицето на Ливърпул и прекъсна головата суша / Reuters

Арсенал най-после намери верния път към противниковата врата и спечели по впечатлавящ начин гостуването си на Ливърпул с 2:0. Лукас Подолски реализира дебютния си гол във Висшата лига, а същото стори и неговият съотборник Санти Касорла, докато Нури Сахин направи слаб първи мач с екипа на мърсисайдци.

Много силен мач за тима на Арсен Венгер направи Абу Диаби, който се разпореждаше в центъра на терена и бе свързващото звено между защитата и Санти Касорла. Бившият играч на Малага и Виляреал пък блестеше в предни позиции, като непрекъснато създаваше удобни позиции за Подолски и Оливие Жиру.

Ливърпул пък за пореден път бе повече от колеблив в защита, като вратарят Хосе Рейна носи основна вина за втория гол на „артилеристите“. Тимът на Роджърс играеше с желание в атака, но когато топката преминеше в противника, играчите в „червено“ нямаха никаква идея как да спрат нападателите на Арсенал.

Иначе мачът започна с очакван домакински натиск, като Фабио Борини и Луис Суарес от пряк свободен удар опитаха да затруднят резервния страж Вито Маноне, но ударите им не намериха целта. Лондончани обаче бързо се настроиха към темпото на мача и показаха, че ще разчитат тъкмо на контраатаките, които щяха да създадат толкова проблеми на домакините.

Малко след половин час игра капитанът Стивън Джерард сбърка наивно едно подаване към Суарес, Томас Вермаелен пресече и подаде към Подолски в центъра. Нападателят веднага намери Касорла в центъра и се впусна в страхотен спринт отляво. Испанецът търпеливо го изчака, събра няколко съперници пред себе си и с тънък пас го изведе сам срещу Рейна, а германцът прати топката до лявата греда за 1:0.

Минути по-късно Оливие Жиру бе много близо до гола, но от чиста позиция – дошла след пас на Диаби, би покрай вратата. В другия край на полето мърсисайдци отвърнаха с греда на най-дейния в своите редици Рахийм Стърлинг. 17-годишното крило опита да намери горния десен ъгъл на Маноне от трудна позиция, но шутът му срещна страничния стълб.

След почивката Ливърпул тотално отстъпи инициативата на Арсенал, като Рейна трябваше да отразява удари на Киърън Гибс и Карл Дженкинсън. В 67-ата „топчиите“ „гръмнаха“ съперника си за втори път, но не и без помощта на Рейна. Подолски и Касорла направиха чудесно двойно отляво, което изведе испанецът под остър ъгъл в наказателното поле, но той все пак стреля, а стражът на Ливърпул подцени изстрела и топката се промуши под плонжа му.

Роджърс реагира мигновено и извади анонимният Сахин, като пусна Джонджо Шелви. Това се оказа успешен ход и с повече агресия Ливърпул установи контрол в средата на терена, но Арсенал така или иначе вече бе решил да приеме играта в своята половина.

До края на мача тъкмо Шелви бе намесен в най-интересните ситуации за своя тим, като два негови далечни удара накараха Вито Маноне да показва уменията си. Това обаче бе крайно недостатъчно за евентуален обрат и след 5 минути добавено време Хауърд Уеб узакони победата на гостите.

Така Арсенал остава четвъртият непобеден тим от началото на сезона и с 5 точки се изкачи до 7-ото място. С една една в актива си Ливърпул пък записа най-лошия си старт от 50 години насам и е 18-и.


szólj hozzá: Liverpool vs Arsenal 0:2 MATCH HIGHLIGHTS