Четирима ранени при бомбен атентат в Дамаск
Четирима ранени при бомбен атентат в Дамаск / Reuters

Бомбен атентат разтърси квартал в центъра на Дамаск, близо до сгради на силите за сигурност. Има четирима ранени, съобщи сирийската официална телевизия, цитирана от Франс прес.

"Терористичен атентат, предизвикан от експлозия на две бомби, стана в квартала Абу Реманех, на улица "Ал Мехди", уточни телевизията. Медията поясни, че взривовете са станали близо до сградата, в която се помещава звеното за охрана на генералния щаб на сирийската армия.

Сгради на службите на сигурност и офисът на вицепрезидента Фарук аш Шараа се намират в същата зона, посочва АФП. Кварталът Абу Реманех е престижен и в него има множество посолства, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Малко след експлозиите във Фейсбук бунтовническа ислямистка групировка, нарекла се "Бригадите на внуците на порока" пое отговорност за нападението. Групировката подчерта, че това е отговор на кланетата в Дарая и в други части на страната, извършени от силите на Башар Асад.

Засега не може да се потвърди дали съобщението е автентично. Смята се, че групировката е свързана със Сирийската свободна армия.

На 25 август в град Дарая, близо до Дамаск, бяха намерени труповете на 300 души, съобщи сирийският Център за наблюдение на правата на човека. След разкрилата се зловеща картина последва неколкодневна офанзива на силите на Башар Асад.

Бунтовниците обвиниха режима за клането. Сирийската официална агенция Сана заяви, че армията само е прочиствала Дарая от "терористи наемници".

Късно снощи в предградие на Дамаск стана още един атентат. Кола бомба избухна близо да палестински бежански лагер и загинаха най-малко 15 души, припомня Франс прес.