Няма глобени в първия ден с новите правила за платено паркиране
Няма глобени в първия ден с новите правила за платено паркиране / БГНЕС
Няма глобени в първия ден с новите правила за платено паркиране
56154
Няма глобени в първия ден с новите правила за платено паркиране
  • Няма глобени в първия ден с новите правила за платено паркиране

Около 4000 смс-а за платено паркиране в са изпратени днес, в първия ден на новата по-скъпа Синя зона. Това съобщи за Дарик директорът на „Паркиране и мобилност” към Центъра за градска мобилност Румяна Милова. По случайност Наредбата влиза в сила в събота, когато според новите правила Синята зона работи от 8.00 до 14.00 ч., уточни Милова. От понеделник платеното паркиране в центъра на София ще важи от 8.00 до 19.00 ч., като в идеалния център на града се плаща по два лева на час, с ограничение за престой до два часа. В по-широкия център - или т.нар. Зелена зона, платеното паркиране остава по един лев на час, с ограничение за престой четири часа.

Днес няма санкционирани нарушители, които не са заплатили за паркиране със смс или талон, а само са били информирани за новите правила от служителите на „Паркиране и мобилност”, обясни още Милова. „Проявихме толерантност към нарушителите, по-скоро към онези граждани, които още не са добре информирани”, каза тя.

Няма глобени в първия ден с новите правила за платено паркиране
netinfo


За първи път зоните за платено паркиране се обозначават както със знаци, така и с цветна маркировка на платното, обясни още тя и заяви, че знаците ще бъдат по-малко от досегашните, защото ще са само на входовете и изходите на зоната. „На входа на всяко кръстовище, където се навлиза от зона за безплатно в зона за платено паркиране, има такава маркировка. В синьо на Синята зона. Днес и утре в зелено ще бъде направена и Зелената зона”, уточни Милова.

Слушателите на Дарик пък днес дискутираха за ползите и негативите от новата Синя зона. Жителка на София се обърна към всички живеещи в центъра, „които се смятат за неоправдани”. „Аз им предлагам да си заменим жилищата, да видят как живеем ние в Люлин. За да стигнем до центъра губим час и половина минимум, 20 лева за бензин, след това по 2 лв. на час. Нека си направят сметката дали тези 150 лева се равняват на нашите разходи”, заяви тя в ефира.

150 лв. струва годишната винетка за паркиране в идеалния център на града за живеещите в Синята зона, за Зелената годишно се плащат по 100 лв. Продължава подаването на заявления за такъв винетен стикер, като Центъра за градска мобилност ще работи и през почивните дни от 9.00 до 16.00 ч., уточни Милова. „Имаме вече около 4200 подадени заявления, от които 3000 са одобрените. Тези, които са си ги получили вече са около 1500”, разясни още тя.