Барозу насърчи премиера да продължава реформите в съдебната сфера
Барозу насърчи премиера да продължава реформите в съдебната сфера / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Малко след церемонията по откриването на втория лъч на метрото в София председателят на Европейската комисия не спести критиките към българските власти за корупцията и съдебната реформа. Жозе Барозу коментира: „Видяхте нашия доклад от юни. В него напълно прозрачно е казана нашата позиция по отношението на правосъдието и върховенството на закона и тя е обективна. В страна, в която няма върховенство на закона, инвеститори трудно ще дойдат".

„Днешните инвеститори се вглеждат в различните държави. Колкото повече уважение към върховенството на закона виждат и колкото повече една съдебна система е чиста и прозрачна и може бързо и безпристрастно да взима важни решения, толкова по-привлекателна изглежда една държава за тях. Но ако трябва да бъда честен с вас, това всъщност не е проблем само на Румъния и на България", коментира той.

По повод присъединяването на страната към Шенген, Барозу каза, че България е изпълнила всички критерии и въпросът трябва бързо да бъде решен.

Жозе Барозу даде пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет и откриването по-рано днес на втория диаметър на софийското метро.