Барозу пристига за откриването на втората линия на метрото
Барозу пристига за откриването на втората линия на метрото / Sofia Photo Agency, архив

От днес столичното метро ще свързва кварталите "Обеля" и "Лозенец", като ще преминава през Централна гара, Лъвов мост и НДК. Вторият метролъч ще бъде открит официално от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и много други. Те ще посетят метростанциите „Сердика", „Лъвов мост", НДК и „Европейски съюз".

Пресичането на двете линии на метрото Люлин - Младост и Надежда - Лозенец ще става на пл. "Св. Неделя", където има изградена подземна връзка между двете станции. „Втората линия на метрото започва от кв. „Обеля", през жк. „Надежда", Централна гара, пл. „Света Неделя", НДК, бул. „Черни връх". Той е с обща дължина 11 км с 11 метростанции, като 1,3 км от трасето е надземно, останалата част е подземна", посочи за Дарик директорът на Метрополитен Стоян Братоев..

Единичният билет за метрото запазва стойността си от 1 лв., но месечната карта за метрото вече ще струва 35 лв. Досега столичани плащаха по 23 лв. за подземната железница, колкото струва картата за една линия на градския транспорт. „Освен единични билети за метрото има т.нар. електронни билети със зареждане за многократно пътуване, който е 0,80 лв. Третото е картата. Досега карта само за метро нямаше, а се ползваше карта за една линия на градска мрежа", обясни Братоев.

Всички нови метростанции ще бъдат достъпни за инвалиди и майки с колички, каза още директорът на Метрополитен. „Има 61 асансьора по всичките 11 метростанции. От всичките метростанции, които вече са 27, само три нямат достъпност, но до края на годината и те ще имат. Това са станциите „Сливница", „Западен парк" и „Константин Величков", каза той.

В 12.00 ч. ще започне концерт пред НДК, в който ще се включат Поли Генова, Рокгрупа „Турбо", „Тримата тенори", Силвия Кацарова и Теди Кацарова.

Традиционно, днес пътуването с метрото ще бъде безплатно. От утре вече влиза в сила новата месечна карта за двете линии, която ще струва 35 лв.