Българин стана световен шампион по таекуондо за ветерани
Българин стана световен шампион по таекуондо за ветерани / bgbasket.com

Българинът Евгени Тодоров стана световен шампион по таекуондо за ветерани. Той пребори конкуренцията на първенството в Талин, Естония и извоюва златния медал. По пътя си към титлата той победи много сериозни противници от всички континенти, а участниците в първенството бяха от общо 60 държави.

Ето какво каза 53-гошишният състезател след спечелването на Световното първенство: „Миналата година станах европейски шампион за ветерани, а тази дублирах титлата си. На предното първенство спечелих и спаринг състезанието, и чупенето, а тази бях първи на спаринг и втори на пауър теста – чупене.

Подготвих се доста здраво и участвах на Световното в Талин, където имаше представители на 60 държави. Аз бях в различен поток от северно- и южноамериканците и първо играх срещу азиатец, а след това с победителя между Северна и Южна Америка - аржентинец. Играх и срещу представител от Швеция, когото също прегазих.”

За подготовката и каква е тайната за печеленето на титли, Тодоров каза: „Най-важното нещо е тактиката, стратегията и това как играе противникът. Повечето от участниците видях за първи път на първенството, не ги познавах отпреди. Подготвям се в България, помогнаха ми клуб по таекуондо „АВС” и дупнишки клуб „Гладиатор”. В тях има елитни състезатели – участници в международни първенства.

Тайната на успеха е талант и труд. Талантът обаче е 10-15%, а всичко останало е страшно много труд. При спаринга много важно е желанието и в тази връзка моето мото е: „Участвам, когато желая, но винаги побеждавам”.

Ето на кого посвети титлата си Евгени Тодоров: „Посвещавам титлата си на хората, които имат желание да спортуват и да се развиват. С времето тези, които имат успехи, също ще вдигат трибагреника на подобни форуми. Разбира се, посвещавам титлата и на семейството си, което ме подкрепи и ми помогна много.”