Общинският съвет гласува за пълен контрол над облигационния заем
Общинският съвет гласува за пълен контрол над облигационния заем / Влади Владимиров, архив

Мнозинството в Общинския съвет не прие новите, по - ниски пазарни оценки на имотите, които служат за обезпечение на облигационния заем. Те бяха предложени от оценител на банката- кредитор. Общинският съвет прие 8 предложения, на съветници от БСП и ГЕРБ, с които се цели пълен контрол на случващото се със средствата от заема.

По предложения на Вася Пешева от ГЕРБ се избра 9- членна комисия, в която не влизат съветници от "Коалиция- Кюстендил", за контрол на парите от облигационния заем. Разходите на средствата и разпореждането с парите по депозитната сметка да става само с решения на Общинския съвет, гласува мнозинството. То прие и да бъде изискана нова оценка на новостроящия се хотел "Кюстендил", която според Пешева трябва да е по- висока от досегашната- 7 420 000 лв.

Мая Шишкова от БСП предложи и бе прието, председателят на ОС да представлява община Кюстендил пред облигационерите. Той трябва да проучи чрез Централния депозитар и борсата кои са точно облигационерите по заема.

АДФИ да провери обществената поръчка по тегленето на заема за строителството на Медико- балнеологичния комплекс, гласува Общинският съвет, по предложение на Атанас Кирилов от ГЕРБ. Съветниците още приеха идеята на Иван Каракашки от БСП, да бъде ангажиран консултант, на национално ниво, който да даде варианти за изразходването на облигационния заем.