Интерпол публикува снимки на предполагаемия съучастник на атентатора от Бургас
Интерпол публикува снимки на предполагаемия съучастник на атентатора от Бургас / снимка: Пресцентър на МВР

Интерпол публикува на интернет сайта си снимки на предполагаемия съучастник на атентатора самоубиец от Бургас, предаде Франс прес.

При антиизраелския атентат на 18 юли бяха убити петима израелци и българският им шофьор.

"Интерпол и всички нейни страни членки продължават да помагат на България в следствието, като улесняват размяната на информация и дават приоритет на всички искания за информация, свързана с това разследване", каза директорът на полицейските служби на Интерпол Жан-Мишел Лубутен.

По искане на България Интерпол публикува три снимки на предполагаемия камикадзе. На едната от тях, която била на шофьорската му книжка, заподозреният е с дълга коса с път по средата и с очила. На двете други, които са компютърни портрети, той е с къса коса, със и без очила. Според Интерпол той вероятно говори английски с акцент, висок е между 170 и 175 см и по всяка вероятност е от страна в Близкия изток.

България е поискала от всички 190 страни членки на международната полицейска организация да публикуват трите снимки.

Интерпол вече разпространи компютърен портрет на предполагаемия камикадзе, който не е идентифициран, предава БТА. Останки от главата и краката му бяха намерени от следователите след експлозията до автобуса на летището в Бургас. След атентата Интерпол обяви "черна бюлетина" ("Black notice") за издирване на информация за неидентифицирани тела.

Освен това Интерпол изпрати веднага екип в България, който да помага на българските следователи и напомни, че подобни екипи се изпращат по искане на всяка страна членка при кризисна ситуация.

Израел обвинява Иран, че е поръчал атентата и ливанската шиитска групировка Хизбула - че го е извършила. И Иран, и Хизбула отричат, напомня АФП. Българските власти проявяват сдържаност и не сочат с пръст нито Иран, нито Хизбула, добавя АФП.