Разбиха престъпна група при операция „ Железните”
Разбиха престъпна група при операция „ Железните” / снимка: DarikNews.bg, архив

Разбиха престъпна група, ощетили държавата с 1,5 млн. лева от невнесено ДДС. Специализираната операция на „Икономическа полиция” е под кодовото наименование „Железните”.

Установено е, че групата е изградила схема за неплащане на ДДС при търговия със строително желязо. По първоначални данни близо една година - от септември 2011 г. досега, чрез контрол върху дружества те придобивали строително желязо от Гърция. Групата декларирала нереални покупки от фирми „фантоми” и упражнявала неправомерно право на данъчен кредит. По този начин се неутрализирали задълженията за внасяне на ДДС от декларираните в последствие доставки към  Румъния.

Фирмите-фантоми нямали персонал и ресурсно обезпечение за извършване на търговска дейност. Управителите им били с нисък социален статус. Някои от тях се препитавали като общи работници в строителството, чистачи и продавачи. Установено е, че ежемесечно групата променяла фирмите-фантоми. От юни тази година дружеството е дерегистрирано и има издаден ревизионен акт с установени данъчни задължения в особено големи размери - за над 2 млн. лева.

Претърсени са пет адреса в София и един в Самоков. Разпитани са шестима свидетели. Специализираната прокуратура е образувала  досъдебно производство по случая.