99 зрелостници от региона на поправителна матура по БЕЛ
99 зрелостници от региона на поправителна матура по БЕЛ / Sofia Photo Agency, архив

99 зрелостници в Добричка област имат право да се явят на поправителната матура по български език и литература, която се провежда днес, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров. Изпитът включва тест от 41 въпроса, като последният от тях е за написването на интерпретативно съчинение или есе.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ започна в 8.00 ч. и ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

На сегашната изпитна сесия на матурите се явяват кандидатите, които са получили "двойки" на сесията през май, тъй като без оценките от двата задължителни държавни зрелостни изпита те не могат да получат диплома за средно образование. В тази сесия могат да участват и кандидатите, които не са се явили през май, както и тези, които не са издържали матурите в предишни години.

Поправителната матура по БЕЛ се провежда в седем училища в региона – в Добрич, Каварна, Шабла, Генерал Тошево, Тервел, Балчик и село Оброчище.