Българските служби разследват атентата в Бургас отдолу нагоре
Българските служби разследват атентата в Бургас отдолу нагоре / снимка: Impact Press Group, архив
Българските служби разследват атентата в Бургас отдолу нагоре
56111
Българските служби разследват атентата в Бургас отдолу нагоре
  • Българските служби разследват атентата в Бургас отдолу нагоре

Българските служби разследват случая с атентата в Бургас отдолу нагоре. Това заяви в интервю за Дарик министърът по стратегическите въпроси и вицепремиер на Израел Моше Я'алон. Той бе в България, за да присъства на възпоменанието за жертвите от атентата, което се състоя в софийската синагога. Министър Я'алон бе категоричен, че въпреки различните методики в разследванията, сътрудничеството между службите в двете държави е на много високо ниво. Ето какво каза още още Моше Я'алон:

Българското вътрешно министерство отложи за средата на септември обявяването на нова информация за атентата в Бургас. Говорихте ли с тях по този въпрос и необходимо ли е това отлагане?

Има много добро сътрудничество между службите в двете държави. Разследването още е в ход, така че темата е много чувствителна. Не можем да обсъждаме информацията с която разполагаме. Вярвам, че много скоро ще стане ясно кои са конкретните извършители.

Разочарован ли сте, че самоличността на атентатора-самоубиец и неговите съмишленици все още не са известни?

Служил съм в Израелските отбранителни сили, към военните и към разузнаването. Знам колко дълго може да бъде едно подобно разследване. Не съм разочарован. Доволен съм от доброто сътрудничеството. Накрая ще ги заловим.

Вярвате ли, че сътрудниците на атентатора плануват нови нападения и къде?

Това не е тема за обсъждане. Знам, че българската страна работи много усърдно.

Някои експерти твърдят, че израелските служби разполагат с информации, които не споделят с колегите си в България. Има ли истина в това твърдение?

Има много добро сътрудничество между службите. Имаме обща мисия и обща цел да разберем точно кой е извършителят. Всъщност, ние сме наясно, че иранският режим е отговорен - в частност Революционната гвардия и техните формирования „Кодс", както и Хизбула. Но все още не сме сглобили целия пъзел.

Разочарован ли сте, че българското правителство все още не е обвинило Хизбула и Иран?

Българските служби разследват този случай отдолу нагоре. Затова трябва да изчакаме и да сглобили пъзела.

Кога очаквате те да стигнат до някакво заключение и да го обявяват? През септември в Йерусалим?

Те ще си решат! Те сами търсят своите следи.

Това, което казвате, звучи като че ли действително разполагате с информация, които не споделяте с разследващите в България...

Не, не става въпрос за това. Службите си сътрудничат.

Още през януари Израел предупреди България за готвен атентат; оттогава насам подобни атентати бяха предотвратени в Тайланд, в Кипър и в редица други държави, но не и в България. Къде сгрешиха българските сили за сигурност?

Не става въпрос за грешки. От личния ми опит с антитеростичните действия мога да кажа, че понякога имаш по-добри сведения и успяваш да предотвратиш атентат. Понякога - не. В повечето случаи успяваме да спрем атентатите. Тук нямахме необходимата ранна информация и не успяхме.

Според вас има ли подобрение при българските сили за сигурност след събитията през последния месец?

Със сигурност, и не само при тях. Дори ние, с нашия широк опит, се учим от всичко.

След като разпространиха снимката на атентатора, от българската полиция съобщиха, че много хора са се обадили с информация. Знаете ли за тези обаждания и полезни ли са те?

Каналите ни за комуникация са отворени по този случай. За това пак повтарям колко оценявам сътрудничеството и добрите ни отношения.

Националността на атентатора поне знае ли се?

Нека не говорим за това.

Според някои експерти е бил самоубиец, според други - излъган...

Нека изчакаме да приключи разследването.

Преди няколко дни окръжният прокурор на Бургас обяви, че Израел и България водят независимо своите разследвания, а не заедно. Защо?

Има много добро сътрудничество между службите.

Но няма и общо разследване?

Не е общо. България е суверенна държава, Израел е суверенна държава. Всяка една агенция си има своите методи. Но те се срещат и споделят.

Освен възпоменателната служба в синагогата, с кои политически лидери ще се срещнете, и какво ще обсъдите?

Тук съм за службата в синагогата, но това е и добър шанс да се срещна с българските министри на отбраната, на вътрешните работи, както и с експерти по сигурността. Ще обсъждаме сътрудничеството и добрите отношения между Израел и България. Следващият месец ще се срещнат нашите две правителства в Йерусалим, където ще предложим различни начини за по-добро сътрудничество.