България се показа лоялна към Южен поток и получи отстъпка в цената на руския газ
България се показа лоялна към Южен поток и получи отстъпка в цената на руския газ / снимка: БГНЕС, архив

България се показа лоялна към "Южен поток" и получи отстъпка в цената на газа, внасян от Русия. Тя впрочем не е голяма - срокът й е само девет месеца, а ефектът ще е на "символична" стойност от 95 милиона долара, твърди руският в. "РБК дейли".

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи в понеделник, че е подписал три споразумения със зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев и едно от тях предвижда средна отстъпка в цената на руския газ от 11 процента.

Отстъпката влиза в сила от 1 април и ще е до Нова година, напомня изданието. Тя цели да адаптира договорите към промените в пазарните условия и да направи по-конкурентоспособен газа, изнасян от Русия, обясняват за всекидневника представители на "Газпром експорт".

Според Александър Медведев двамата с Добрев са подписали и протокол, според който до 15 ноември България трябва да сложи подпис под инвестиционното споразумение за "Южен поток".

Отстъпката в цената на руския газ за България не е определена конкретно и се изчислява по формула, отчитаща прогнозните цени на петрола и петролните продукти. Вчера бе подписан документ за окончателната формула - според някои прогнози става дума за 10 на сто, според други за малко по-малко, коментира пред "РБК дейли" "източник, запознат със ситуацията". Руски аналитик пресметнал, че общата стойност на отстъпката ще е 95 милиона долара.

Партньорите на "Газпром" в чужбина имат право да искат преразглеждане на ценовата формула за газа веднъж на всеки три години въз основа на реални промени на пазара в съответната страна. Тази година руският монополист вече предостави десетпроцентна отстъпка на фирми от Франция, Германия, Словакия, Турция, Италия и Австрия, напомня изданието.

България е малък потребител за "Газпром" и за руската компания е далеч по-важно да осъществи проекта за "Южен поток" - капацитетът на тръбата е към 63 милиарда кубика газ, което 20 пъти надхвърля доставките за България (2,81 милиарда кубика през 2011 г.). Затова "Газпром" е склонил за отстъпката независимо от доста напрегнатите отношения с България, коментира Александър Курдин от Руската енергийна агенция.

През април България отказа сътрудничество с Русия по проекта за АЕЦ "Белене" на стойност 6,3 милиарда евро, а в края на 2011 г. се отказа от друг голям съвместен проект с Русия - изграждането на петролопровод Бургас-Александруполис, напомня"РБК дейли".

Според украинското рускоезично издание "Биржевой лидер" очакваната отстъпка за България в цената на руския газ "през второто, третото и четвъртото тримесечие" е почти 115 милиона долара. Променено е също условието "вземай или плащай", отбелязва електронният вестник, без да уточни каква е промяната. Украинското правителство би трябвало да се поучи от България как да преговаря с "Газпром", защото българите успяха да издействат значителни отстъпки, както и много европейски държави, допълва "Биржевой лидер".(БТА)