Гърция иска да убеди партньорите от еврозоната, че няма да се наложи да й дават още пари
Гърция иска да убеди партньорите от еврозоната, че няма да се наложи да й дават още пари / netinfo

Гърция се опитва да убеди партньорите си от еврозоната, че няма да се наложи да й дават нови средства в случай на удължаване на предвидения срок за постигане на поставените бюджетни цели, съобщи говорителят на правителството Симос Кедикоглу, цитиран от АФП и БТА.

С тях "ние обсъждаме вече удължаване" на необходимия период за намаляване на държавния дефицит под 3 процента от БВП, "нашите планове показват, че няма да имаме нужда от допълнително финансиране от страните членки", заяви Кедикоглу по радио Вима.

Премиерът Андонис Самарас, който направи миналата седмица посещения в Берлин и Париж, за да затвърди подкрепата за Гърция, представи "предложения, обясняващи как допълнителното финансиране няма да струва нищо повече на страните членки, няма да изисква получаване на одобрение от 17-те парламента" от еврозоната, посочи говорителят и по телевизия Мега.

"Повече време не означава автоматично повече пари", бе заявил Самарас пред германския вестник "Билд" преди да се срещне с германсикя си колега Ангела Меркел и с френския президентФрансоа Оланд. Атина иска да получи отсрочка от две години и вместо през 2014 година, балансирането на държавните сметки да бъде отложено за 2016 година.

Но геманският министър на финансите Волфганг Шойбле отговори на Самарас чрез германския в. "Тагесшпигел", че "още време обикновено означава още пари и това много скоро означава нова (спасителна) програма".

Берлин обвързва позицията си спрямо Гърция с доклада на Тройка за реформите в страната, очакван в началото на октомври.