БФ Баскетбол гласува доверие на младите таланти, дава им отбор в елита
БФ Баскетбол гласува доверие на младите таланти, дава им отбор в елита / Gong.bg, архив

Българската федерация по баскетбол взе радикално решение, което може да изиграе сериозна роля върху бъдещето развитие като цяло на този спорт в страната, но и в частност на следващите десетина години на националния ни отбор за мъже.

От новия сезон в Националната баскетболна лига ще има отбор, съставен изключително от млади състезатели, които оформят ядрото на националния отбор за младежи до 20 години. Това решиха шефовете на родния баскетбол на заседание на Управителния съвет днес, след продължителни дебати.

Двубоите си този младежки отбор ще играе в зала „Универсиада“, като по информация на Гонг Левски и Черно море ще имат по няколко представители в него, а още от талантите ни от националния тим ще допълнят селекцията. Наставник на състава ще бъде съвсем логично старши треньорът на младежкия национален отбор Любомир Минчев.

С участието си в Националната баскетболна лига, отборът ще се готви реално цял сезон за предстоящото Европейско първенство за младежи до 20 години следващото лято, когато България ще разполага с много силна селекция за Дивизия А. България иска да кандидатства и за домакинство на въпросното Европейско първенство - най-престижното след Евробаскет за мъже.

Поколенията ни баскетболисти, родени през 1993 и 1994 се смятат за едни от най-талантливите в последните десетилетия, и със сигурност развитието им по този начин ще се отрази благоприятно и на бъдещето им при мъжете до една-две години.