Нов проект на Агенцията по заетостта за 9000 безработни
Нов проект на Агенцията по заетостта за 9000 безработни / DarikNews.bg, архив

Агенцията по заетостта стартира нова схема „Подкрепа за заетост" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", финансирана от Европейския социален фонд. Бюджетът й е 80 млн. Лева, а срокът на изпълнение е до 214 година.

С реализацията на схемата се предвижда 10 000 безработни да получат посреднически услуги, от тях 9 000 лица да бъдат включени в обучение и заетост. Очаква се 30% от наетите по програмата да запазят работното си място след приключване на проекта.
До средата на август приоритет при кандидатстване имаха работодатели от общините, пострадали при бедствия през годината, и тези с равнище на безработица над 50%. В схемата могат да участват работодатели от реалния сектор, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на дейности в селското, горското и рибното стопанство, и работодатели - общини (директно или чрез общински предприятия), и структури на държавната администрация, които заявяват работни места в осъществявани от тях дейности.

„Подкрепа за заетост" е първият проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", насочен към всички работодатели от публичния и реалния сектор - без тези, които са бенефициенти по "Програма за развитие на селските райони", както и към всички регистрирани безработни лица. На работодателите се осигурява пълна субсидия за възнагражденията за всяко наето безработно лице за период от 6 до 12 месеца. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор - 380 лв. Освен заплатите и осигуровките, ще се стимулират наставниците. Те ще получават за период от шест месеца 50% от минималната работна заплата. Работодателите осигуряват по един наставник от своя персонал на всеки десет наети по схемата лица.

Схемата ще се реализира на територията на всички области и общини в страната. Работодателите могат да заявят работни места в бюрата по труда, на чиято територия се разкрива работното място.