Започват безплатни обиколки на Плевен с гид
Започват безплатни обиколки на Плевен с гид / dariknews.bg

На 28 август от 11:00 часа се откриват ежедневни организирани безплатни пешеходни обиколки за разглеждане особеностите на Плевен. Поводът е поставянето на началото на организираното туристическо движение в България на 27 август 1895 година.

Обиколките ще се провеждат всеки ден от 11:00 и 18:00 часа и целят подобряване на организацията на туризма в града. "Тази практика е много популярна в много страни по света и се прилага в големи и малки селища",  разказа пред медиите Царин Аспарухов, директор на „Регионален бизнес център - Плевен" - автор на инициативата.

„Ние проучваме световния опит от осем месеца, а в България първата такава обиколка стартира през август, миналата година в София. През тази година инициативата стартира във Варна и Пловдив", обясни Царин Аспарухов, който разказа, че това ще са обиколки на централната част на Плевен и ще има гид, който да развежда гостите и да ги запознава с интересни факти за града, извън това което човек може да прочете в интернет. Инициативата е насочена главно към неорганизираните гости на Плевен.

„Още преди два месеца започнахме разговори с бизнеса, със собствениците на някои хотели и заведения за нашата инициатива", разказа Царин Аспарухов и уточни: „Всяка обиколка е формална - все едно, че си поканил приятели, а гидовете ни ще водят както на английски, така и на български език".

Гидовете, които ще работят с туристите са професионалисти от екипа на бизнес центъра. Ще се набират и доброволци, които ще бъдат обучени и ще имат възможност да получат сертификати.
Обиколките ще тръгват от паркинга зад мавзолея в 11:00 и в 18:00 часаи ще траят около два часа, като групите от туристи ще трябва да се състоят от трима, до 15 души. Осигурените средства за провеждането на инициативата за сега ще стигнат до края на годината.

Финансирането се осъществява изцяло от бизнес ценъра, като се очаква, община Плевен освен морална, да окаже и финансова подкрепа.

„Регионален бизнес център Плевен" е неправителствена организация в обществена полза и е първото официално регистрирано сдружение в Плевен, което работи в полза на туризма. Регистрирано е в Централния туристически регистър.