Планът за социални дейности – изпълнен на 70% през 2011 г.
Планът за социални дейности – изпълнен на 70% през 2011 г. / netinfo

Стратегията за развитие на социалните услуги в област Разград е изпълнена на 70% през 2011 г. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация след заседание при закрити врата на Звеното за мониторинг и оценка към областния управител, в което са участвали директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане"-Разград, директорите на дирекции „Социално подпомагане" от областта, зам. кметове на общини и представители на неправителствени организации.

На заседанието е приет годишен мониторингов доклад за 2011 г., който днес е депозиран в Държавната агенция за закрила на детето.

Сред негативните тенденции в сектора в доклада се отчита запазването на неравномерното разпределение на социалните услуги на територията на Област Разград; фактът, че липсват планирани и разкрити социални услуги за лица с психични разстройства; няма и услуга от резидентен тип за спешно настаняване - Кризисен център или Център за временно настаняване.

През 2011 г. в област Разград има 7 новоразкрити  социални услуги: Два Центъра за настаняване от семеен тип за деца в Исперих; Защитено жилище за възрастни хора с умствена изостаналост в село Богомилци; Център за социална рехабилитация и интеграция, село Владимировци; Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания, село Хърсово; Център за обществена подкрепа, село  Самуил; Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, село  Просторно.

Сред дейностите, свързани с деинституционализацията на социалните услуги в Област Разград са описани: намаляване капацитета на ДДЛРГ -Исперих и закриването на ДВХФУ- Хърсово, повишаване капацитета на ЦСРИ "Емилян"-Разград и ЦОП-Разград.