ООН поиска 54 млн. долара помощ за сирийските бежанци в Йордания
ООН поиска 54 млн. долара помощ за сирийските бежанци в Йордания / снимка: Reuters, архив

ООН поиска помощ от 54 млн. долара за десетките хиляди сирийци, избягали в Йордания и преди всичко за децата, предаде АФП. Фондът на ООН за децата - УНИЦЕФ, заяви, че парите са спешно необходими, за да се осигури здравна помощ, закрила, доставка на храни и хигиенни материали на сирийските семейства и децата им в Йордания.

„Очакваме до края на годината в лагера Заатари да се съберат 70 000 души”, каза представителят на УНИЦЕФ за Йордания. „Трябва да действаме веднага, защото децата страдат най-много. Имаме спешна нужда от значително финансиране, за да помогнем на повече хора”, добави той.

ООН изтъква, че с увеличаването на броя на децата расте рискът от болести.

В отделно съобщение йорданското правителство обяви, че се нуждае от помощ в размер на 429 млн. долара, за да покрие „основни нужди и непреки разходи”, свързани с издръжката и оказването на помощ на сирийски бежанци на територията на страната, допълва БТА. До края на годината Аман ще се нуждае от поне 221 млн. долара, за да поддържа помощта на сирийските бежанци на необходимото ниво.

В Йордания сега има около 200 000 сирийски бежанци. В лагера Заатари бежанците са 17 000, половината от които деца. „В следващите няколко месеца очакваме децата в този лагер да станат 35 000. Условията в лагера са много тежки - изгарящи температури, липса на сянка, чести пясъчни бури”, посочва ООН.