Адвокатите на осъдените от „Пуси райът” обжалваха присъдата им
Адвокатите на осъдените от „Пуси райът” обжалваха присъдата им / снимка: Reuters, архив

Адвокатите на трите членки на руската женска пънк група „Пуси райът” обжалваха решението на съда в московския район Хамовники, с което те бяха осъдени на по две години затвор за хулиганство, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на адвокатката Виолета Волкова защитата настоява за отменяне на присъдата и прекратяване на наказателното дело срещу трите млади жени.

От пресслужбата на съда в Хамовники съобщиха, че днес адвокатите на Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич са внесли кратки касационни жалби, но без приложени към тях мотиви. След провеждането на редица процесуални действия, а именно: връчване на копие от касационната жалба на участниците в процеса и внасяне на допълненията и възраженията към настоящата жалба, ще бъде определена дата за нейното разглеждане в съд от касационна инстанция, каза говорителката на съда Дария Лях.

По-рано този месец трите жени бяха признати за виновни по обвинение в хулиганство с цел разпалване на религиозна ненавист и вражда. Деянието, за което бяха арестувани и осъдени, беше, че са се качили на олтара на катедралния храм „Христос Спасител” в Москва, където са изпълнили песенна молитва към Богородица да отърве Русия от Владимир Путин, настоящия президент на Русия, посочва БТА.

Съдията от Хамовническия съд Марина Сирова определи, че трите музикантки трябва да излежат по две години в затвор при общ режим.