Подписахме споразумението за по-евтин руски газ с 11%
Подписахме споразумението за по-евтин руски газ с 11% / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

България ще получи 11% отстъпка от цената на руския природен газ, считано от 1 април тази година. Това стана възможно с подписаното в понеделник във Варна споразумение между двете страни в лицето на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и зам.-председателя на „Газпром” Александър Медведев. За момента не може да се каже какво ще е номиналното изражение на намалението, тъй като то зависи от потреблението до края на 2012 г. Следващият договор с руския монополист за доставка на газ от 1 януари 2013-а трябва да бъде подписан до 15 ноември.

След срещата стана ясно, че до средата на ноември България трябва да вземе  решение за проекта „Южен поток”. „Нашето участие ще далеч под 30%”, заяви министър Добрев, отказвайки да уточни точния размер.

Очакваше се България и руският газов гигант да имат равни дялове в размер на общо около 70% от проектната компания. В такъв случай нашата инвестиция щеше да възлиза на 1 млрд. лева - сума, с която България не разполага, каза още Добрев.

„Вече много банки проявяват интерес за съфинансиране на проекта, строителството по който в Русия ще започне през декември тази година. Нямаме съмнение, че първите количества газ ще тръгнат по тръбата през 2015 г. Убедени сме също, че България ще подпише инвестиционното споразумение за „Южен поток”, коментира Медведев.

Сред обсъжданите теми днес е било също строителството на газови централи и разширяването на газохранилището в Чирен.