Нетаняху обяви две заселнически колонии за неделима част от Голям Ерусалим
Нетаняху обяви две заселнически колонии за неделима част от Голям Ерусалим / снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви две колонии от израелски селища, Ефрат и Рош Ецион, построени на територията на Западния бряг, за "неделима част от Голям Ерусалим", предаде Франс прес.

Колонията Ефрат се намира на юг от Ерусалим. В Рош Ецион, разположена на 10 км югозападно от града, влизат 22 селища с общо 70 000 жители.

Понятието "Голям Ерусалим" е неофициално, но използването му отразява териториалните амбиции на Израел, посочва АФП.

Според Дани Зайдеман, експерт по правни въпроси, свързани със статута на Ерусалим, Нетаняху се опитва да формализира концепцията за Голям Ерусалим още от първия си премиерски мандат (1996 - 1999 г.) Проектът не получи подкрепа, отчасти заради твърденията, че на практика това би представлявало анексиране на част от територията на Западния бряг, предава БТА. Картографът Халил Тафакджи твърди, че ако Голям Ерусалим се превърне в реалност, в очертанията му ще влязат около 10 на сто от земите на Западния бряг.

Статутът на Ерусалим, в това число Източен Ерусалим, населен предимно с палестинци, окупиран и след това анексиран от Израел след войната през 1967 г., е основен проблем в споровете между израелци и палестинци за евентуално мирно споразумение.

По принцип международната общественост смята израелските селища в Западния бряг за незаконни, посочва АФП.