20 м/сек е скоростта на вятъра в Сливен, горят пожари на няколко места
20 м/сек е скоростта на вятъра в Сливен, горят пожари на няколко места / Дарик Сливен, архив

Високата скорост на вятъра създава предпоставки за пожари, предупреждават от Общинска администрация-Сливен. Заради високата скорост на вятъра и тенденцията за усилването й общинска администрация Сливен предупреждава за нужда от повишена бдителност при паленето на огън, особено във вилните зони. Към момента вятърът е със скорост около 20 м/сек със северозападна посока и пулсации, когато скоростта достигне повече от 28 м/сек. Температурите на въздуха също са високи.

На територията на община Сливен в момента има няколко пожара - във Вилна зона, посока с. Сотиря, с. Голямо Чочовене, сметището, района над Селището и други. В борбата с огъня са включени всички екипи на пожарната, доброволци от доброволните формирования в кв. „Надежда” и село  Сотиря, осигурена е водоноска за доставка на вода.

От общинската администрация напомнят още, че собствениците на вилни и земеделски имоти трябва да бъдат внимателни, да не палят открит огън в сухи треви и стърнища. Възникналият огън може бързо да обхване големи площи и да причини значителни материални щети. Съпричастността на всички е от голямо значение за овладяване на ситуацията. Абсолютно е забранено палене на огън във ветровито време!