Нови убийства в Сирия, бунтовници свалиха хеликоптер на правителствените сили
Нови убийства в Сирия, бунтовници свалиха хеликоптер на правителствените сили / снимка: Reuters

При артилерийски обстрел и нападения с хеликоптери в източните квартали на сирийската столица днес са убити най-малко 62 души, съобщиха за Ройтерс активисти от опозицията. 11 от жертвите са загинали в квартала Джобар, където бе свален сирийски хеликоптер. Според активисти в правителствената офанзива се е включил и изтребител, който изстрелял две ракети по жилищна сграда.

Нови 14 тела са открити в селището Дарая, на 7 км южно от Дамаск, където през последните дни загинаха стотици хора при голяма операция на войските на сирийския режим. Това предаде Франс прес, като цитира Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

14-те тела били открити в Дарая. Преди това СЦНЧП съобщи за 320 намерени тела в Дарая, чието население е предимно сунитско.

Опозицията заклейми новото ужасяващо клане на режима и качи в интернет снимки на десетки тела в джамия и в траншея, превърната в масов гроб.

Обвиняван редовно в кланета от началото на конфликта, режимът на президента Башар Асад оповести в декларация, разпространена по агенция САНА, че армията е прочистила Дарая от терористи наемници, извършили престъпления срещу населението, предава БТА. От няколко седмици в Сирия все по-често биват откривани тела на хора, екзекутирани без съд и присъда, особено в Алепо и района на Дамаск, посочва АФП.

От началото на бунта през март 2011 г. срещу режима на Асад, прераснал в гражданска война, в Сирия са загинали 25 000 души, сочат данните на СЦНЧП, цитирани от АФП.

Междувременно стана ясно, че сирийските бунтовници са свалили хеликоптер на правителствените сили, докато обстрелвал дамаското предградие Джобар, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци. В района се водели тежки боеве между лоялните на президента Башар Асад сили и бунтовниците.

Сирийската телевизия също съобщи, че е свален хеликоптер, без да даде подробности.

Очевидците разказали, че машината избухнала в пламъци, поразена от снаряд, и се разбила в съседния квартал Кабун. Във видео, снимано от бунтовници, се виждало как горящият хеликоптер пада към земята, а бунтовници наоколо викали: "Аллах е велик."

Паралелно с всичко това сирийските власти освободиха над 370 затворници, които по думите им "не са изцапали ръцете си с кръв", съобщи държавната осведомителна агенция САНА, цитирана от ДПА. "Около 378 затворници, главно жители на Дамаск и Хомс, които доказаха, че не са били замесени в терористични атаки, бяха освободени от властите," гласи съобщението на САНА.

ООН поиска помощ от 54 млн. долара за десетките хиляди сирийци, избягали в Йордания и преди всичко за децата, предаде Франс прес. Фондът на ООН за децата - УНИЦЕФ, заяви, че парите са спешно необходими, за да се осигури здравна помощ, закрила, доставка на храни и хигиенни материали на сирийските семейства и децата им в Йордания. "Очакваме до края на годината в лагера Заатари да се съберат 70 000 души", каза представителят на УНИЦЕФ за Йордания. "Трябва да действаме веднага, защото децата страдат най-много. Имаме спешна нужда от значително финансиране, за да помогнем на повече хора", добави той.

ООН изтъква, че с увеличаването на броя на децата расте рискът от болести.