Три мъжки отбора и два женски представят България на Европейското по рафтинг в Чехия
Три мъжки отбора и два женски представят България на Европейското по рафтинг в Чехия / netinfo

България ще се представи на Европейското първенство по рафтинг в Чехия на река Вълтава с общо пет отбора – три мъжки /два формат R6 и един R4/ и два женски /R6/. За дамите това е четвърто по ред и първо европейско състезание, докато мъжете са с по няколко международни първенства зад гърба си. Макар и с по-скромен опит, жените ни, които са представители на клуб Reflip, са със солидна подготовка. Най-младият участник, Маргарита Пауновска, е на 17 г. Всички състезатели вече са в Липно над Вълтавоу, където от 28 август до 2 септември ще се проведе първенството с името Чешки рафтинг фестивал 2012. 700 участници от 40 страни са се регистрирали в надпреварата.

За първи път в историята на рафтинга състезание на ниво първенство ще бъде излъчвано онлайн. Чешкият рафтинг фестивал 2012 ще се предава на живо на сайта на чешката интернет телевизия Střižna.cz

Състезанието ще се проведе на бързеи от класификация 2 до 5, което означава, че в дадени участъци трасето по река Вълтава е доста опасно. Рафтинг състезатели ни се подготвяха за европейското от началото на мартмесец на река Струма, а последните два месеца на Панчаревското езеро. Всички отбори от България са на самофинансиране, момичетата и момчетата поеха разходите около таксите за участие и траспорта с личните си пари. Таксите за участие са по 500 и 600 евро в зависимост от формата на отбора.

За съжаление Българската рафтинг федерация все още няма официален статут на такава в България, а е част от Федерацията по канукаяк. Отново поредния абсурд в спорта – Международната рафтинг федерация счита българската за абсолютно легитимна.

Очакванията са рафтингът да бъде една от новите дисциплини на Олимпиадата в Бразилия през 2016 г.