Ожесточени сблъсъци в Южен Судан, бунтовници са убили 24 войници
Ожесточени сблъсъци в Южен Судан, бунтовници са убили 24 войници / снимка: Reuters, архив

Бунтовници са убили най-малко 24 войници и са ранили 12 в щата Джонглей в Южен Судан, а 17 войници са в неизвестност, съобщи губернаторът на щата, цитиран от Франс прес.

Нападението било извършено в четвъртък в областта Пибор, където били изпратени войници да се опитат да локализират лидера на бунтовниците Дейвид Яу Яу, дезертирал от Южносуданската освободителна армия (СПЛА) през април. Новината била съобщена от завърналите се оцелели войници.

Малката група, изпратена да потвърди присъствието на Дейвид Яу Яу в района, била атакувана от хора в униформа, подпомагани от въоръжени цивилни. Предполага се, че цивилните са били младежи от местната етническа група Мурле, към която принадлежи бунтовническият лидер. Той се разбунтува срещу правителството в Джуба през 2010 г., но прие амнистията през 2011 г. в навечерието на обявяването на независимостта на Южен Судан.

Властите отхвърлиха предположението, че нападението може да е отмъщение срещу южносуданската армия, обвинена в многобройни престъпления в Джонглей, където се намеси, за да потуши етническо насилие, предава БТА. Според мисията на ООН в Южен Судан армията е избила над 600 души в Пибор през декември, и е обвинена също в изтезания и изнасилвания. Джонглей бе особено тежко засегнат от гражданската война между Севера и Юга от 1983 до 2005 г.

Десетки са загинали през последните три дни при сблъсъци в суданския щат Южен Кордофан между правителствената суданска армия и бунтовниците от северния клон на Суданското народноосвободително движение (СПЛМ, съобщи Франс прес. Правителството в Хартум обвинява Южен Судан, че подкрепя бунтовниците в Южен Кордофан, които воюваха на страната на южните сепаратисти през гражданската война, която доведе до отделянето на Южен Судан през юли 2011 г. Джуба отхвърля обвиненията.