Сушата в Източна и Южна Европа намалява зърнената реколта
Сушата в Източна и Южна Европа намалява зърнената реколта / снимка: БГНЕС

Сушата в Източна и Южна Европа допринася за спада на световната зърнена реколта и увеличава риска от пожари, като едновременно с това засилва безпокойствата за отражението й върху резервите от сладка вода в дългосрочен план. Това пише електронното издание "Еурактив" по повод започващата в Стокхолм Световна седмица на водата.

Темата на конференцията е "Водата и продоволствената сигурност". Във форума участват над 2500 експерти и представители на 200 организации от 100 страни, пише БТА.

Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН обяви в началото на месеца, че световните цени на храните са скочили с 6 процента през юли след три поредни месеца на спад и може да се повишат още, като така нараства вероятността от продоволствена криза като тази през 2007-2008 година. Цените на царевицата и пшеницата са нараснали съответно с 23 и 19 на сто. Поскъпването се дължи най-вече на сушата в централните райони на Съединените щати и по-слабата зърнена реколта в Русия.

Европейската комисия обяви 2012 година за Година на водата. Брюксел планира да преразгледа някои европейски нормативи в сферата на управлението на водите, за да се намерят решения за борба с глобалното затопляне и тежките климатични условия, посочва "Еурактив".