4 американски щата обявиха извънредно положение заради бурята Айзък
4 американски щата обявиха извънредно положение заради бурята Айзък / снимка: Reuters

След Флорида, още три американски щата на брега на Мексиканския залив са в извънредно положение заради приближаването на тропическата буря Айзък, която се очаква да достигне силата на ураган, съобщи Франс прес.

Губернаторите на Луизиана, Мисисипи и Алабама по примера на Флорида също взеха това решение. Тримата издадоха и заповед за задължителна евакуация в някои застрашени зони. "Насърчаваме всеки да се подготви незабавно за пристигането на бурята", заяви губернаторът на Луизиана Боб Джиндал, като наблегна на необходимостта всяко семейство да се зареди с необходимите запаси от вода, трайни храни, хигиенни продукти, дрехи и медикаменти. Републиканецът Джиндал заяви на пресконференция вчера, че се е отказал от плановете да пътува за Тампа, Флорида, за конгреса на републиканците.

И губернаторът на Алабама Робърт Бентли, също републиканец, отмени пътуването си до Тампа и призова съгражданите си да вземат предпазни мерки. Пол Брайънт, губернатор на Мисисипи, заяви, че опасността, която представлява Айзък, трябва да се приеме много сериозно, предава БТА.

Метеоролозите прогнозират, че бурята ще връхлети северния бряг на Мексиканския залив утре вечер или в сряда сутрин. Дори и без ураганна скорост на вятъра, предупреди губернаторът на Флорида Рик Скот, в щата може да падне 40 см дъжд в рамките само на 40 часа. В 21 00 ч. по Гринуич снощи Айзък се намираше на 65 км югоизточно от Кий Уест, с постоянна скорост на вятъра 95 км/ч.

На международното летище в Майями повече от 550 полета бяха отменени.

Петролните компании започнаха да евакуират работниците си от платформите в Мексиканския залив. Дневният добив на петрол в залива по данни от вчера по обед намаля с 25 процента, а на природен газ - с 8 процента. Временно спряха прозиводството в Мексиканския залив компаниите BP, Royal Dutch Shell, Apache Corp и Murphy Oil Corp. Евакуирани бяха 39 (7%) от общо 596 платформи и осем (11 процента) от 76-те петролни сонди.