Депутатът Калина Крумова в задочен диалог с Пловдивския митрополит Николай за сурогатните майки
Депутатът Калина Крумова в задочен диалог с Пловдивския митрополит Николай за сурогатните майки / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Никой няма право да обижда по такъв грозен начин семействата с репродуктивни проблеми. Какъв грях имат те, че искат да имат дете. Това каза в интервю за БГНЕС независимият депутат Калина Крумова по повод думите на Пловдивския митрополит Николай каза, че роденото от „сурогатна” майка дете е непълноценен продукт.

По предложение на Крумова народните представители регламентираха сурогатното майчинство с приетите в края на октомври м.г. на първо четене промени в Семейния кодекс, в Кодекса на труда. Тази есен предстои да се гласуват на второ четене.

„Дай Боже, повече такива желаещи, защото и без друго не са много. И какво им предлага Църквата - осиновяване. Значи изоставените деца да ги взимаме само когато ние не можем да имаме свои?! Безумие... Къде отиде добротата, съпричастността, любовта, изконните духовни ценности”, пита депутатът.

Според нея митрополит Николай повдига отново въпроса, след като това се случи в началото на годината, защото очевадно има отчайваща нужда от внимание – „заклеймява все що може да му донесе медиен интерес”. „Още повече това се случва на фона на високия му стандарт на живот и известните на цялата общественост негови интереси към луксозните стоки... Цинично, грозно, какво да коментирам... Чудно ми е той лично колко жени, нуждаещи се от заместващо майчинство, е срещнал, помогнал ли им е и как точно... И денонощно да стоят в църквата на тези от тях, родени без матка, няма как да им се появи такава. Нямам никакво намерение повече да влизам в тона и измишльотините на хора, търсещи евтина и бърза слава на гърба на нечия болка”, категорична е Калина Крумова.

В края на миналата седмица специално за БГНЕС д-р Любомир Дамянов, председател на Асоциация на българските акушер-гинеколози, заяви, че е брутално да се каже, че детето, родено от сурогатна майка е продукт.

В свое обръщение Пловдивският митрополит Николай каза, че роденото от „сурогатна” майка дете е непълноценен продукт. Митрополитът цитира тълковния речник, в който според него „сурогат” означава „продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт; непълноценен заместител; ерзац”. „Поне в това отношение инициаторите на тази модерна практика са честни: това не е майка, а непълноценен заместител-ерзац; това дете няма да е дете, а непълноценен продукт. Вижте, колко ясно са ни го казали. Продукт. Стока”.

Депутатът Калина Крумова в задочен диалог с Пловдивския митрополит Николай за сурогатните майки
netinfo


Така, на четири пъти, митрополитът използва думата „продукт” за децата, които ражда сурогатната майка. Думата „продукт” всъщност липсва в определението на „сурогат”. Според Български тълковния речник, издаден от издателство „Наука и изкуство” през 2001 г., под „сурогат” е посочено: „Заместител, който не притежава в същата степен качествата, свойствата на заместваното вещество, материал”.

Д-р Любомир Дамянов не приема да се говори за децата от сурогатни майки като за „продукт”. „Не ми харесва, не искам да го повторя, ужасно ми звучи”, каза той. Според него да се говори така е грубо и не е човешко. „А ние, както казват поповете, сме човеци, трябва да говорим на човешки език”, каза лекарят.

Преди дни на сайта на Българската православна църква се появи емоционалната позиция на Пловдивския митрополит Николай относно сурогатното майчинство.