Бурята Айзък се превръща в ураган, наближава Флорида
Бурята Айзък се превръща в ураган, наближава Флорида / снимка: Reuters

Двама души загинаха в събота, а 5000 бяха евакуирани в Хаити заради тропическата буря Айзък. Евакуирани са и 18 лагера на жертви на земетресението от 2010 г.

Осемгодишно момиченце загина, след като върху него се срути стена, а 51-годишна жена е убита при пропадането на покрив.

"Отнесени бяха тенти и покриви, изкоренени бяха дървета от силните пориви на вятъра и поройните дъждове, електричеството беше прекъснато в Порт-о-Пренс, интернет комуникациите бяха нарушени", констатира кореспондентът на АФП. Около 300 къщи са повредени, а 20 са разрушени в село край Порт-о-Пренс.

Айзък ще се превърне в ураган в неделя през деня или в неделя вечер, приближавайки се до Южна Флорида, посочи Американският център за наблюдение на ураганите със седалище в Маями. Ветровете със скорост 95 км/ч ще се засилят през нощта, достигайки източното крайбрежие на Куба, уточнява центърът.

В град Тампа на западното крайбрежие на южния американски щат Флорида в понеделник трябва да се открие Националната конференция на Републиканската партия, за да номинира официално Мит Ромни за свой кандидат на президентските избори на 6 ноември. Близо 50 000 души, журналисти, делегати и видни гости се очаква да пристигнат там от понеделник до четвъртък.

Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви в събота тревога в своя щат, за да мобилизира спасителните служби, но предупреди, че на този етап не става въпрос за отмяна на конференцията.

По-късно обаче стана ясно, че конференцията ще бъде отложена за вторник, допълва БГНЕС.

Пентагонът евакуира тридесетина свои самолета - 22 изтребителя F-16 и 8 транспортни C-130, които премести от базите им във Флорида в Тексас и Пуерто Рико.