Пожарът в Рила е овладян от три страни, продължава гасенето от юг
Пожарът в Рила е овладян от три страни, продължава гасенето от юг / снимка: Impact Press Group
Катя Табачка
56043
Катя Табачка
Георги Кабзималски
  • Катя Табачка
  • Георги Кабзималски

Пожарът в Рила е овладян от три страни, като продължава гасенето от южната страна, съобщи за Дарик говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

По думите й, най-вероятно огънят е лумнал в следствие на мълния, но все още не е напълно изключена и версията за небрежност.

Дежурни групи ще следят за евентуално възобновяване на огнища или за разрастване на пламъците.

375 души работиха на терен - от пожарната, от горското стопанство, доброволци, както и служители на парк "Рила", съобщи още Табачка.

1500 дка е общата площ, засегната от пожара, като 150 дка е изгорялата горска растителност.

В момента се прави всичко възможно, за да не се позволи пожарът да обхване големи територии жива гора, допълни кметът на община Рила Георги Кабзималски. По думите му в момента живата гора, която е обхваната от пламъците, е "съвсем малко", а огънят постепенно се овладява.

Над района има гъсти облаци и има голяма вероятност да завали, допълни Кабзималски.

Община Дупница призовава гражданите, които възможности да се включат в доброволческа група и да участват в гасенето на пожара в Рила планина. Организацията е за работа в неделя, като всички доброволци трябва да са на площад "Свобода", пред общината, в 3,30 часа, от където ще бъдат закарани към оперативния щаб. Той се намира при разклона за река Илийна, преди Рилския манастир. От общинското ръководство предварително благодарят на всички, които ще се включат в гасаческите групи.