Възстановен е нормалният ритъм на посещение на туристи от Израел
Възстановен е нормалният ритъм на посещение на туристи от Израел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нормалният ритъм на посещение на туристите от Израел у нас е възстановен, коментира снощи пред журналисти в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него непосредствено след атентата на летище "Сарафово" е имало отлив, но сега броят на туристите вече е толкова, колкото са прогнозните очаквания в началото на сезона. Министър Добрев гостува вчера на миньорските празници в Мадан и Златоград, информира БТА.

За миналата седмица има 28 чартърни полета от Израел, така че туристопотокът от Израел се възстанови 100-процентово към днешна дата, каза министърът. По негова оценка нормалният ритъм на посещение на израелски туристи е възстановен след посещенията на израелския министър на туризма Стас Мисежников у нас и на Делян Добрев в Израел, благодарение на рекламната кампания в четири от най-големите печатни издания в Израел и интервюта пред телевизии там.

Проблемът с фалиралия туроператор "Бългериан вип турс" няма да се отрази по никакъв начин на летния туристически сезон, смята министър Добрев. Той посочи, че са предприети навременни мерки от страна на министерството съвместно с целият туристически бранш, с туроператорите и хотелиерите, за да не се стигне до ситуация, подобна на миналогодишните проблеми с "Алма тур". Имаше единични случаи, когато някои хотелиери бяха поискали от индивидуални посетители да платят още веднъж, но след разговори с тези хотелиери, проблемът беше решен, допълни министърът. По негови думи в момента руските, молдовските и иранските туроператори работят с други туроператори в България, които са поели работата на обявилия несъстоятелност "Бългериан вип турс". Така че туристите няма да имат проблеми оттук нататък, посочи Делян Добрев.

Според министъра е малко вероятно горивата да достигнат цена 3 лв. Обикновено през всеки август се наблюдава един пик в цената на горивата, допълни Добрев. По негова прогноза през септември, ако няма военен конфликт или някое друго извънредно събитие в света, цените на масовия бензин и на дизела би трябвало леко да намалеят.