Apple осъди Samsung за $1,05 млрд.
Apple осъди Samsung за $1,05 млрд. / снимка: Reuters

Съд в Сан Хосе, Калифорния, отсъди в полза на „Епъл" (Apple) в делото със „Самсунг" (Samsung), в което двата гиганта в света на новите технологии се съдят вече година, обвинявайки се взаимно в копиране и кражба на технологии и влагането им в смартфони и таблети. Съдът отхвърли исковете на „Самсунг" и постанови южнокорейската компания да изплати 1,05 милиарда долара компенсации на „Епъл", предаде Асошиейтед прес.

„Епъл" обвини „Самсунг", че е копирал важни части за популярните си телефони айФон и за таблетите си айПад и поиска обезщетение от 2,5 милиарда долара. „Самсунг електроникс" на свой ред обвини „Епъл", че е използвал технология на „Самсунг" за своите айПад и айФон и поиска обезщетение от близо 400 милиона долара, припомня БТА.

Епъл" и „Самсунг" заедно продават повече от половината от смартфоните в света. Двете компании водят подобни дела във Великобритания, Германия и Австралия.

Днешната присъда може да доведе до забрана на основни продукти на „Самсунг" на територията на САЩ и да затвърди лидерските позиции на компанията от Силициевата долина, посочва Ройтерс.

Южнокорейската компания съобщи, че ще обжалва решението на съда, предаде АФП. „Ако жалбата ни бъде отхвърлена, ще обжалваме пред по-горна инстанция”, се казва в съобщение на „Самсунг”.