Ангел Рашков: Веселин Христов е използван за предизвикване на безредиците в Катуница
Ангел Рашков: Веселин Христов е използван за предизвикване на безредиците в Катуница / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ангел Рашков пред Тина Ивайлова
56028
Ангел Рашков пред Тина Ивайлова
Кирил Рашков пред Тина Ивайлова
  • Ангел Рашков пред Тина Ивайлова
  • Кирил Рашков пред Тина Ивайлова

Кръг от криминални лица от София, както и среди от една политическа централа предизвикаха безредиците в Катуница преди година - това заяви за Дарик синът на ромския лидер Кирил Рашков - Ангел. Според него те използвали Веселин Христов, вуйчо на убития при размириците Ангел Петров, като „маша, която ще бъде изхвърлена след време".

Синът на Кирил Рашков обясни: „Веселин Христов си имаше старо търкане с нас, заради това, че не сме подкрепили майка му да стане втори мандат кмет и заради това, че не позволихме заградената гора да бъде отсечена, да има незаконна сеч. Намеси се и доста политика в случая, беше предизборно време. Аз се кандидатирах за общински съветник, първа листа, от „Национално движение Единство". Без да правя кампания получих 200 гласа. Това не се хареса на определен кръг хора. Дори Веселин Христов също е използван и ще бъде захвърлен след известно време от тези, които са го използвали. Него са използвали един кръг от София криминални лица и типове плюс някоя политическа централа. Всичко ще излезе наяве". Ангел Рашков каза, че смята след време отново да се занимава с политика: „Аз съм си бил в политиката, следя политическите процеси. Нека да отшумят тези неща, да излезе истината наяве, да си стъпим на краката. На мен ми се отдава политиката, защо не?! За смъртта на Ангел Петров, Рашков каза, че съжалява: „Разбира се, че съжаляваме. Как няма да съжаляваме!? Нежелателно беше. Много съжаляваме".

Веселин Христов отхвърли изцяло обвиненията на Рашков, че е бил използван за предизвикване на безредиците: „Зад мен стоят феновете на пловдивските футболни отбори, рокерите, все достойни граждани на Пловдив. Твърденията на Ангел Рашков е просто смешно да ги коментирам, защото са безкрайно несериозни и то се вижда. Аз през целия си съзнателен живот съм работил и смятам да продължа да работя, за разлика от членовете на тази фамилия, която непрестанно споменаваме".

Докато Ангел Рашков е категоричен, че не е бил на събитията на 23 септември, според Веселин Христов Рашков дори е бил в микробуса на Симеон Йосифов, който прегази Ангел Петров: „Аз твърдя, че той беше в първата кола, заедно със сина си, който е осъден и в момента е в затвора точно заради тези му действия. Това твърдят всички свидетели, които бяха там. Не знам как убягна на прокурорите, които се занимаваха с това нещо".

Пред Дарик говори и ромският бос Кирил Рашков, който обяви, че съвестта му е чиста и че той е невинен. Той каза това минути преди да влезе отново в затворническата килия след тридневен отпуск. Рашков беше за кратко на свобода, за да присъства на погребението на брат си Ангел.

Други новини от Пловдив