Над 4,6 млн. лева укрити данъци и осигуровки разкриха ревизори
Над 4,6 млн. лева укрити данъци и осигуровки разкриха ревизори / netinfo

Опити за укриване на данъци и осигуровки за над 4,6 млн. лева разкриха ямболските ревизори при извършени 66 ревизии от началото на годината. В 35 от случаите са установени разкрития за над 10 000 лева. Вследствие на ревизионните действия е установено, че най- много са допълнително установените задължения за данък върху добавената стойност - 3,7 млн. лева, съобщиха от НАП-Ямбол.

Укрити са данъци по закона за облагане на физическите лица за повече от 220 000 лева. Най-много - 20 ревизионни актове, ямболските инспектори по приходите са съставили в рисковия за областта сектор „Строителство. Строителни фирми са опитали да укрият близо 2 млн. лева.

1,5 млн. лева са допълнително установените задължения в сектор „Търговия на едро", където са съставени 13 акта за нарушения. В туристическия бранш в Ямболско са извършени нарушения за 700 000 лева.

Във втория рисков сектор - „Производство и търговия със зърнени култури", са укрити малко над 11 000 лева. В този сектор проверките продължават до края на лятото,  съвместно с Националната служба по зърното и фуражите, Икономическа полиция и Министерство на транспорта", уточниха от приходната администрация Ямбол.

Контролните действия на екипите целят да се установи произходът на зърното, да се инвентаризират наличните количества и съхранението на новата реколта, наличието на документи за произхода и експорта. Проверяват се всички счетоводни документи и издадените касови бележки за извършени продажби, както и регистрациите  като земеделски производители и по Закона за ДДС.