Използването на река Дунав сред основните възможности за бъдещето на Силистра
Използването на река Дунав сред основните възможности за бъдещето на Силистра / Община Силистра

Използване на река Дунав е сред основните възможности за развитие на град Силистра през следващите 7 години, показва SWOT анализът на бъдещия Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Силистра в периода 2014 - 2020 година.

Дългосрочният документ се изработва от софийска фирма NEWi, спечелила поръчката на Силистренската община. Проектът за Интегриран план на Силистра е финансиран от ОП „Регионално развитие" и е на стойност малко над половин милион лева.

Трайната тенденция към миграция на младите хора от града е една от основните заплахи за бъдещето му. А граничното местоположение се определя и като предимство, и като недостатък.

В процеса на изготвяне на анализа е направено анкетно проучване за определяне на основните проблеми на Силистра. 90 на сто от анкетираните 400 силистренци спонтанно са посочили безработицата като фактор за застоя през последните години. Според тях на града е необходимо оживление в производството, подобряване на здравеопазването и борба с корупцията.

Използването на река Дунав сред основните възможности за бъдещето на Силистра
netinfo

Силистренци искат също да бъдат обновени улиците, тротоарите и канализационната система, да има повече съоръжения за спорт и отдих. Те смятат, че в следващите години трябва да се работи за развитието на туризма в региона, както и за привличане на производства. Това стана ясно по време на двудневните обществени обсъждания на обстановката и визията за развитие на Силистра през следващите 7 години, организирани от общинската администрация и фирмата-изпълнител по проекта.

Предстои общинският съвет да определи три зони на въздействие. Първата е със социален характер, където целта е да бъде подобрена жизнената среда. Има предложение това да стане в кварталите Север, Изток и Юг1. Втората е икономическа зона, в която ще бъдат реализирани проекти за възстановяване на активността и развитие на потенциала й. Третата зона е с публични функции - силистренци трябва да изберат между възможност за обновяване на центъра, на дунавския парк или пристанището чрез проекти. Предстоят още обсъждания, увериха от фирмата, изготвяща Интегрирания план.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на гр. Силистра се създава, за да подпомогне осъществяването на визията за развитие на града до 2020 г., чрез реализация на проекти в градски територии в неудовлетворително състояние, с негативни тенденции в развитието и/или с нереализиран потенциал, с привличане и координирано управление на разнородни инвестиции, напомнят от общината.

 

Използването на река Дунав сред основните възможности за бъдещето на Силистра
netinfo